top of page

Gala premianţilor în cadrul concursului Ecologia în proză, versuri şi culori

„Problemele de mediu trebuie abordate cu urgență de întreaga comunitate, iar educaţia trebuie să fie o parte integrantă a soluţiei.” – acesta este sloganul care-i ghidează pe membrii Clubului Ecologiştilor al LNTM în organizarea şi desfăşurarea tuturor activităţilor şi evenimentelor educative cu subiect ecologic. Scopul acestora este sensibilizarea tinerei generaţii, îndrumarea tinerilor la cântărirea opţiunilor şi la alinierea valorilor cu acţiunile personale.


Pe 1 martie 2017, Clubul Ecologiștilor al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova a lansat concursul naţional de educaţie ecologică pentru tineri „Ecologia în proză,versuri şi culori”. Participanții au avut la dispoziție 2 luni pentru a se hotărî să participe la concurs, întrucât recepționarea lucrărilor a fost posibilă până pe 1 mai 2017. Deşi a fost la prima sa ediţie, proiectul s-a bucurat de succes. În cadrul celor trei secţiuni au participat tineri din diverse regiuni ale ţării, care au dat dovadă de interes şi şi-au manifestat abilităţile artistice în lupta pentru un mediu curat și îngrijit. Peste 500 de participanți au încercat să aștearnă pe hârtie un mesaj ecologic, fiind expediate circa 650 de lucrări. Autorii celor mai bune lucrări au fost premiați, în total fiind oferite 450 de premii.


Totalurile concursului au fost făcute de către membrii juriului, constituit din jurnalişti, profesori universitari, psihologi, autori şi redactori, care au ales cele mai reuşite lucrări, orientate spre protejarea mediului înconjurător şi îmbunătăţirea situaţiei ecologice. Merită de precizat că lucrările au fost apreciate conform categoriilor de vârstă, de la mic la mare, acest fapt dovedind obiectivitate.


Printre membrii juriului s-au numărat:

1. Ion Bulmaga, inspector superior la Inspectoratul Ecologic de Stat 2. Andrei Bordian, redactor la Revista „a”MIC” 3. Ana Struță, redactor la Revista „a”MIC” 4. Cristina Cucoș, jurnalist la Suntparinte.md 5. Petru Vinari, voluntar la Plantăm fapte bune în Moldova 6. Marina Bejenari, psiholog 7. Anna Smolnițchi, jurnalist 8. Andreea Russo, autor 9. Ana Sîrbu, jurnalist



Premierea participanţilor a avut loc în cadrul Concertului de Totalizare, desfăşurat pe data de 5 iunie 2017, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului în incinta Teatrului „Ginta Latină” din capitală.


Fiind o organizație care ține foarte mult la ecologie și nu promovează defrișarea copacilor, bilete la concertul de premiere nu au fost vândute! În schimb, pentru a beneficia de intrare gratuită la concertul de premiere a autorilor celor mai bune lucrări, toţi doritorii au fost îndemnaţi să vină cu o baterie veche, adusă la reciclare, sau cu 2 capace de la sticlele din plastic. Cei prezenţi s-au distrat şi s-au bucurat de un program artistic deosebit.


Gala de premiere și concertul de totalizare a concursului "Ecologia în proză, versuri şi culori" a avut loc cu susţinerea următorilor parteneri: revista „aMIC”, ziarul „Natura”, magazinul de jucării „EduJoc”, teatrul „Ginta Latină”, centrul educațional „ȘtieTot”, agenția de turism „Panda Tur”, rețeaua de librării „Librarius”, ziarul „Florile Dalbe”, Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, Ministerul Mediului, Societatea Uniunea Scriitorilor din Moldova, agenția de design interior ProLuminal, grupul de companii specializate în publicitate online „Simpals”, vinăria „Asconi Winery”, atelierul de confecționare a accesoriilor din lemn „Trommigou”, agenția de soluții TorEco, compania de media „Pascaru Production”, postul de televiziune „Eco TV Moldova”, ONG-ul „Mișcarea Ecologistă din Moldova”, compania publicitară „troleibus.md”, postul de radio „Eco FM”, proiectul Energie și Biomasă, Ceainăria Lingurița de Argint, ONG-ul Asociația pentru Dezvoltare Creativă, postul de televiziune RuTV Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, producătorul de produse cosmetice eco TianDe, ONG-ul Biotica, proiectul social E-Reciclare, ONG-ul Centrul Național de Mediu, postul de televiziune Axial TV, Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova, compania de materiale și utilaj pentru publicitate Acrilat, portalul de știri ecology.md, etc.


Cele 450 de seturi cu premii cuprindeau: cărți, enciclopedii, atlase, ziare, reviste, excursii, suporturi pentru birou, jucării educative sau pentru dezvoltarea logicii, rame foto, pixuri și carnețele cu și fără emblema partenerului, produse cosmetice ecologice, vouchere, tricouri și chipiuri cu emblema partenerului, cartele de reducere, echipament sportiv, semne de carte, accesorii decorative, pungi ecologice și căni cu emblema partenerului, baloane, premii bănești, și multe multe altele.




Buna dispoziţie a celor prezenţi la concert a fost asigurată de numerele artistice, prezentate de tinere telente, printre care se numără: Ion Cucu, Romina Baltag, Niculina Bacalîm, Alina Samanati, Elvira Viscun, Daniela Mocanu, Igor Galbura, Eva Lachi, Cristina Tabacari, Huan Sepulveda, şi alţii.


Mai mult decât atât, laureatele cu locul I şi II au fost şi invitatele emsiunii „Cine vine la noi” de la postul public de televiziune Moldova 1, în cadrul căreia au menţionat importanţa evenimentului.


Sperăm că toţi participanţii se vor simţi motivaţi şi vor participa şi la ediţiile următoare ale concursului.


Iar acum nu ne rămâne decât să aducem sincere mulțumiri tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut acțiunile de voluntariat și ecologia, fie prin parteneriat, dăruindu-le participanţilor o rază de motivare, fie prin participare, oderindu-le organizatorilor o rază de speranţă.


Printre altele:
Postări recente:
Istoria postărilor:
Clubul Ecologiştilor pe reţelele de socializare:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Cuvinte-cheie:
Тегов пока нет.
bottom of page