top of page

Schimbarea începe cu informarea

Deşi pentru unii ziua de 23 martie a fost una dintre cele mai friguroase zile de iarnă din primăvara anului 2018, pentru membrii voluntari ai Clubului Ecologiştilor, aceste condiţii meteorologice nua reprezentat un impediment.


Întrucât în calendarul ecologic data de 23 martie marchează Ziua Internaţională a Meteoroogiei, voluntarii Clubului Ecologiștilor al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova au fost într-o excursie cu scop informativ la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.


Serviciul Hidrometeorologic de Stat întruneşte trei domenii principale de activitate:

  • Meteorologie;

  • Hidrologie;

  • Monitoringul calităţii mediului.


Sarcinile principale ale Serviciului sunt următoarele:

  • Efectuarea monitoringului stării şi evoluţiei condiţiilor hidrometeorologice şi a calităţii mediului ambiant în scopul protecţiei populaţiei şi ramurilor economiei naţionale;

  • Elaborarea prognozelor meteorologice, agrometeorologice, hidrologice, precum şi despre nivelul poluării mediului ambiant;

  • Elaborarea avertizărilor privind declanşarea fenomenelor hidrometeorologice şi stihinice;

  • Asigurarea populaţiei, organelor administraţiei publice centrale şi locale, apărării naţionale cu informaţie hidrometeorologică şi despre calitatea mediului ambiant.


Voluntarii Clubului Ecologiştilor au cutreierat cabinetele şi laboratoarele serviciului, și au avut posibilitatea de a adresa înrebări lucrătorilor.




„Am aflat informații destul de interesante, am văzut cum sunt colectate datele meteo, am comunicat cu oameni noi, am rămas cu impresii plăcute”, a comentat Ecaterina Otean, voluntar veteran în cadrul Clubului Ecologiștilor.


„Vizita la centrul Hidrometeorologic m-a surprins plăcut. Am cunoscut oameni superbi care fac o muncă enormă și care o fac din plăcere. Am fost surprinsă de toate aparatele performante care ușurează lucrul muncitorilor. Am aflat cum se codifică toate fenomenele, cum se înregistrează temperatura, presiunea, cum se află cantitatea de precipitații. A fost o experiență minunată”, recunoaște Nica Jolea, proaspăt voluntar în cadrul clubului.


În final, pot spune și eu că a fost o excursie de neuitat. Sunt recunoscător coordonatorului Clubului Ecologiștilor pentru inițiativa de a organiza o excursie interactivă și informativă pentru noi, ca voluntari, dar și angajaților Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru că ai acceptat solicitarea noastră, și pentru informația nouă pe care au pus-o la dispoziția noastră. Trebuie să menționez că receptivitatea, disponibilitatea și ospitalitatea de care a dat dovadă domnul Ghenadie Roșca a fost deasupra așteptărilor mele. Ar fi păcat să nu îmi exprim recunoștința față de cei care depun zi de zi muncă pentru ca locuitorii Moldovei să fie informați și pregătiți pentru condițiile meteorologice ce se așteaptă.


În trecut, membrii Clubului Ecologiștilor al LNTM au avut o experiență asemănătoare, despre care puteţi citi aici. Ce-i drept, de atunci, din 2016, componenţa echipei s-a mai schimbat. Dacă vrei şi tu, drag cititor, să faci parte din echipa noastră, nu ezita să ne contactezi.

Printre altele:
Postări recente:
Istoria postărilor:
Clubul Ecologiştilor pe reţelele de socializare:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Cuvinte-cheie:
Тегов пока нет.
bottom of page